9 مراقبت های بعد از ترمیم دندان


مراقبت های بعد از ترمیم دندان


ترمیم همرنگ دندان: درمان پوسیدگی، مزایا و معایب

ترمیم دندان با مواد همرنگ یکی از درمان های دندانپزشکی می باشد که به منظور بازگرداندن زیبایی و کارایی دندان مورد استفاده قرار می گیرند. از کارایی این روش می توان به مواردی از جمله ترمیم و اصلاح پوسیدگی های دندانی، خوردگی های جزئی دندان و دیگر آسیب هایی از دندان که به صورت سطحی می باشند، اشاره نمود. مهمترین ویژگی این مواد که مورد استقبال افراد زیادی قرار گرفته است، همرنگ بودن آن ها با دندان و ظاهری زیبا و یکدست می باشد.
آیا شما هم باید برای ترمیم دندان خود به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید؟ آیا می خواهید تا موادی که به صورت همرنگ با دندان های شما می توانند برای ترمیم مورد استفاده قرار بگیرند را بشناسید؟ پس ادامه این مقاله را مطالعه کنید تا اطلاعات بیشتری قبل از مراجعه به مطب دندانپزشکی به دست آورید.

ترمیم قدامی و خلفی همرنگ دندان

پوسیدگی دندان یکی‌ از بیماری های‌ رایج دهان و دندان می باشد که‌ بایستی درمان شود، چرا‌ که عدم درمان پوسیدگی دندان منجر به‌ گسترش پوسیدگی دندان و حتی از دست دادن دندان خواهد شد. تا سالهای اخیر برای درمان پوسیدگی دندان از آمالگام بعنوان ماده مستحکم اما تیره رنگ استفاده می شد. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، بیشتر از مواد کامپوزیتی یا فیشور سیلانت ها و لیزر دندان استفاده می شود و بیشتر افراد ترجیح می دهند، دندان هایی یکدست ( همرنگی مواد و دندان ) داشته باشند، بنابراین استفاده بیشتر از مواد همرنگ دندان رایج شده‌ است.

ترمیم همرنگ دندان با فیشورسیلانت

فیشورسیلانت مواد همرنگ دندان است‌ که‌ برای پرکردن دندان و محدود کردن سطحی پوسیدگی دندان کاربرد دارد. فیشورسیلانت سبب جلوگیری‌ از رشد پوسیدگی دندان می شود. عموماً از فیشورسیلانت ها برای دندان 6 و بعضاً دندان های e‌ و d‌ استفاده می شوند. فیشورسیلانت ها‌ با پرکردن سطح جونده و شیارهای دندان های‌ مذکور (که منبع تجمع مواد غذایی و فعالیت میکروبی‌هستند)، از ادامه و گسترش پوسیدگی جلوگیری می کنند .با توجه‌ به ماندگاری 3-4 ساله فیشورسیلانت ها، بهترین‌ زمان استفاده‌ از فیشورسیلانت قبل‌ از پوسیده‌ شدن دندان است‌ که‌ در کودکان و نوجوانان نیز می توان‌ از این مواد همرنگ دندان استفاده‌ نمود.

مزایای استفاده از فیشورسیلانت

  • جلوگیری از پوسیدگی دندان
  • قابلیت استفاده هم‌ برای دندان های‌ شیری و هم دندان های‌ دائمی
  • مدت زمان کوتاه انجام و اجرا و درد بسیار کم
  • عدم نیاز به بی حسی
  • ترمیم همرنگ دندان

ترمیم همرنگ دندان با مواد کامپوزیت

کامپوزیت بعنوان مواد همرنگ دندان با قابلیت پرکنندگی، جایگزین بخش های از دست رفته دندان می شود. این مواد به لحاظ ظاهری و مشخصات فیزیکی با ساختار اصلی دندان مطابقت داشته، بطوریکه دندان ترمیم شده‌ در نهایت از استحکام کافی و زیبایی برخوردار می شود.

مزایای استفاده از مواد کامپوزیت

  • پر کردن دندان با استفاده از این مواد، مقاومت بالایی دارند و از نظر زیبایی بسیار مورد پسند بیماران قرار می گیرند. خصوصا اگر دندان های جلویی نیاز به ترمیم و پر کردن داشته باشند، همواره از مواد کامپوزیتی استفاده می گردد.
  • این مواد سبب تقویت بافت باقی مانده دندان می شوند.
  • سبب حفظ حداکثر مقدار دندان می گردند.

مزایای استفاده از ترمیم‌ همرنگ دندان

  • ظاهری کاملا شبیه‌ به دندان
  • عدم نیاز به‌ تراشیدن اضافه دندان و بکارگیری پین دندانی
  • ایجاد استحکام طبیعی دندان به‌ دلیل چسبندگی بالای‌ مواد
  • عدم حساسیت دندان به مواد کامپوزیتی
  • حفظ زیبایی دندان
  • بدون نیاز به‌تعویض مجدد
  • داشتن کمترین عوارض‌ در دوران بهبود

ضرورت تعویض پرکردگی همرنگ دندان

پرکردگی همرنگ دندان مادام‌العمر نیست‌ و تغییر رنگ می دهد. پرکردگی کامپوزیتی همرنگ دندان لک شده‌ و به‌ مرور زرد یا تیره می شود. دندان و پرکردگی آن‌ با جویدن غذا در معرض فشار های شدید قرار می گیرد. حتی‌ اگر هیچ مشکل دیگری نیز ایجاد نشود، بعضی پرکردگی‌ ها به‌ مرور ساییده می شود و باید تعویض شود. چنانچه مواد داخل دندان بریزد، ترک بردارد یا سوراخ شود، دندان باید مجدداً پرشود. باکتری‌ها و ذرات غذا زیر پرکردگی ترک خورده یا سوراخ شده می‌لغزند و چون تمیز کردن زیر پرکردگی ممکن نیست، باکتری‌ها از این ذرات تغذیه می کنند و اسیدی را تولید می کنند که‌ عامل پوسیدگی دندان است. پوسیدگی زیر پرکردگی قبل‌ از آن‌ که متوجه شوید، گسترده می شود یا باعث درد می شود. به همین دلیل است‌ که دندان‌های پر کرده نیز باید بطور مرتب معاینه و در صورت مشکل‌دار بودن پرکردگی مجدداً پر شود.

معایب استفاده از ترمیم همرنگ دندان

  • هزینه بیشتر نسبت‌ به آمالگام
  • دوام کمتر نسبت‌ به آمالگام
  • نیاز به‌ دقت و مهارت بیشتر در هنگام ترمیم همرنگ دندان
  • نیاز به‌ صرف وقت بیشتر در هنگام ترمیم همرنگ دندان

مراقبت های لازم پس از ترمیم همرنگ دندان

  • تا 24 ساعت‌ از جویدن غذاهای سفت بپرهیزید.
  • تا 24 ساعت‌ از غذاهای نرم و مایعات استفاده کنید.
  • مرتب مسواک بزنید.
  • نخ دندان بکشید.
  • از دهانشویه بصورت مرتبط استفاده کنید.
  • بهداشت دهان خود‌ را رعایت کنید.
  • تحت نظر منظم و دوره‌ای پزشک باشید.
  1. آیا مواد ترمیم کننده همرنگ دندان مانند آمالگام دارای جیوه می باشند؟

    خیر. این مواد دارای جیوه نیستند، اما قیمتی بالاتر از آمالگام دارند. قرار دادن این مواد روی دندان کمی پیچیده تر از آمالگام بوده و به مهارت بالاتری نیاز دارد و همچنین به دلیل داشتن ظاهری شبیه به دندان، هزینه آن ها بالاتر است.
  2. چه مدت بعد از پر کردن دندان با مواد همرنگ می توان مسواک زد؟

    شما حدود یک ساعت بعد از پر کردن دندان های خود با مواد همرنگ، می توانید شرایط عادی را در پیش بگیرید . به راحتی از مسواک و نخ دندان استفاده داشته باشید.
  3. دوام ترمیم دندان با مواد همرنگ چقدر است؟

    به طور کلی دوام پر کردگی های دندان بالا می باشد، اما نمی توان آن ها را دائم و همیشگی در نظر گرفت. اگر دندان های اطراف سلامت کامل داشته باشند، می توانیم انتظار دوام بالا و چند ساله از این مواد را داشته باشیم.
  4. آیا احتمال افتادن مواد پر کننده کامپوزیتی از روی دندان وجود دارد؟

    در صورتی که درمان شده به دست دندانپزشک متخصص ترمیمی و زیبایی صورت گرفته باشد، هیچگونه احتمالی به جهت افتادن این مواد از روی دندان وجود ندارد. اما در برخی شرایط خاص مانند دندان قروچه کردن و یا گاز گرفتن مواد غذایی سفت، امکان دارد تا مواد کامپوزیتی به ترمیم نیاز پیدا کنند.

جرم گیری دندان (بروساژ)

حتما تا به حال با افرادی مواجه شده اید که به خاطر بوی بد دهان شان می خواستید از آن ها فاصله بگیرید. یا رنگ و روی دندان های آن ها آنقدر کثیف بوده که نخواهید موقع صحبت کردن به دندان های آن ها نگاه کنید .هنگامی‌ که افراد به سلامت دندان های‌ خود اهمیت نمی دهند و پس‌ از وعده‌های غذایی مسواک نمی زنند، به‌ مرور لایه‌ای‌ از مواد غذایی برروی دندان ها‌ می نشیند. این‌ لایه‌های بسیار نازک و غیر قابل رویت‌ همان جرم‌ها هستند که‌ در ابتدا بی خطرند و ظاهر دندان را به‌ هیچ عنوان از فرم‌ نمی‌اندازند، اما تنها کافی است‌ که چند روز از عمر این‌ لایه‌های نازک بگذرد. کم کم شروع می کنند به‌ ایجاد بوی بد و مواد غذایی که‌ حالا دیگر چندان هم‌غذایی نیستند، تبدیل به اسیدهایی می شوند که‌ باعث ایجاد حفره در دندان می شود و دندان را اصطلاحا کرم زده می کنند. جرم گیری و بروساژ در مطب دندانپزشکی می تواند به خوبی این پلاک ها و جرم های دندانی را از بین ببرد و سلامت را برای دهان و دندان شما ایجاد کند.
آیا می خواهید برای جرم گیری دندان های خود به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید، اما نگرانی هایی دارید؟ آیا روش های آن را می شناسید؟ آیا می دانید که چه مدت یک بار باید جرم گیری دندان انجام دهید؟ این مقاله را مطالعه کنید تا اطلاعاتی کامل درباره جرم گیری دندان به دست آورید.

علل ایجاد جرم دندان

اگر چند روز مسواک زده نشود و لایه های غذایی روی دندان بنشینند، با زدن مسواک همه آن ها از بین می روند، اما اگر فاصله زمانی و عمر این لایه ها به چند ماه و یا چند سال برسد، دیگر به راحتی نمی شود از شر آن ها خلاص‌ شد. به‌ طوری‌ که زردی آن ها برروی دندان باقی خواهد ماند و ظاهری زشت بوجود می آورد.
علاوه‌ بر افرادی که‌ در مراقبت‌ از دندان های‌ خود کم کاری می کنند، موارد دیگری هم‌ هستند که‌ به‌ این معضل گرفتار می شوند. افراد سیگاری و کسانی‌ که مصرف کننده مواد مخدر هستند، بسیار بیشتر از سایر افراد به جرم گیری دندان نیاز دارند. علاوه‌ بر افراد سیگاری و مصرف کنندگان مواد مخدر، کسانی‌ که بیش‌ از اندازه چای می نوشند نیز به جرم دندان مبتلا می شوند.
جالب‌ است بدانید که‌ علاوه بر مواد غذایی، حتی خود بزاق دهان نیز سبب افزایش جرم برروی دندان ها می شود. بنابراین اگر حتی برای‌ مدتی غذا هم‌ نخوریم، باز هم جرم ها برروی دندان ها می نشینند.

فواید جرم گیری دندان

از بین رفتن جرم باعث‌ کاهش پوسیدگی دندان می شود. بروساژ و جرم گیری دندان همچنین باعث بهبود ورم و التهاب لثه شده و مانع از تبدیل شدن‌ این مشکل به‌ یک بیماری شدید لثه می شود. با این‌حال، مزیت‌های جرم گیری دندان تنها تا زمانی‌دوام دارد که‌دوباره جرم روی دندان شکل نگیرد. بعضی از بیماران‌ که بهداشت دهان و دندان خود را بخوبی رعایت نکنند، به جرم گیری دندان دوره‌ای نیاز پیدا می کنند.

چه مدت یکبار نیاز به جرم گیری دندان است؟

این تماما بستگی به‌ این دارد که‌ شما تا‌ چه اندازه‌ به بهداشت و سلامت دندان های‌ خود اهمیت می دهید. بسیاری از افراد تنها با‌ یک بار جرم گیری، جرم سنگین و انباشته شده‌ بر روی دندان هایشان ازبین می رود و پس‌ از آن‌ شروع به‌ مراقبت از دندان می کنند و دیگر نیاز اساسی به‌ این کار ندارند و در صورت لزوم می توانند از روش دستی استفاده کنند. ولی چیزی که‌ کاملا مشخص است‌ این است‌ که هر کس سالی یکبار به‌ این کار نیاز دارد تا جرم هایی که‌ با ابزاری مانند مسواک قابل پاک شدن نیستند، با ابزارهای‌ قوی تری مانند ابزار دندانپزشکی از بین بروند. هر چه‌ مراقبت شما‌ از دندان هایتان بیشتر باشد جرم گیری ساده‌تر، سریع تر و غیر ضروری تر است.

در مورد افرادی‌ که مرتب مسواک می زنند، چندان مهم نیست‌ که‌ سالی یکبار این عمل را انجام بدهند. ولی اگر‌ این کار را توسط دندانپزشک کار بلد انجام بدهند، بسیار خوب‌ است.
اینکه گفته می شود هر شش ماه یکبار جرم گیری دندان صورت گیرد، مبنای علمی برای‌ همه‌ی افراد ندارد و تنها افرادی محدودی‌ هستند که‌ با توجه به‌ تشخیص دندانپزشک متخصص لازم‌ است تا هر شش ماه‌ یکبار دندان های‌ خود را جرم گیری کنند.

آیا جرم گیری دندان درد دارد؟

بسیاری از افرادی که برای اولین بار قصد انجام جرم گیری دندان را دارند، برایشان این سوال پیش آمده است که آیا جرم گیری دندان درد دارد و درد آن به چه صورت است؟ باید گفت که این روش درمانی درد بسیار اندکی داشته که هیچ نیازی به حسی ندارد. البته این نکته نیز حائز اهمیت است که اگر جرم روی دندان های بیمار به نسبت بالایی شدید باشد، میزان درد و حساسیت بیشتری را تجربه خواهد کرد.

عوارض جرم گیری دندان

با وجودی‌ که روش‌های درمانی جرم گیری دندان و تمیز کردن عمیق ریشه‌های دندان پر خطر نیستند، اما خطر ایجاد خونریزی لثه و عفونت در لثه‌ها همواره وجود دارد. برای‌ جلوگیری از این‌مشکل پس‌ از جرمگیری دندان، ممکن‌است دندانپزشک از فیبرهای آنتی بیوتیک بر روی لثه برای‌ مدت یک‌ هفته پس‌ از درمان استفاده‌ کند. اگر شما‌ با خطر بالای عفونت لثه مواجه‌ هستید، ممکن‌ است به‌ شما توصیه شود قبل و بعد از انجام جرم گیری از داروهای آنتی بیوتیک استفاده کنید تا به‌ این ترتیب از ورود باکتری‌ها به جریان خون پیشگیری‌ شود.

مراقبت‌های پس‌ از جرم گیری و بروساژ دندان

  • حتما سالی یک بار جرم گیری را در برنامه بهداشتی خود قرار دهید.
  • اگر در هنگام مسواک زدن دچار خونریزی در ناحیه‌ای از لثه شدید، مطمئنا نیاز به مراجعه به دندانپزشک دارید.
  • با دقت مسواک زدن یکی‌ از مهمترین عوامل جلوگیری‌ از جرم دندان است، روزی 30 ثانیه مسواک‌ زدن نمی تواند کمک شایانی به جلوگیری‌ از جرم گرفتن دندان نماید.
  • بعد از جرم گیری حتما از دهانشویه‌ که دندانپزشک تجویز می کند، استفاده نمایید. زیرا در بهبود زخم‌های به‌جا مانده‌ از جرم گیری موثر است‌ و یک‌ هفته بعد‌ از جرم گیری استفاده از دهانشویه را قطع نمایید.
  • درصورت حساس شدن دندان پس‌ از جرم گیری اصلا نیاز به‌ نگرانی‌ نیست ، حساسیت دندان پس‌ از مدتی رفع خواهد شد.
  • جرم گرفتن دندان فقط در بزرگسالان اتفاق نمی افتد. ممکن‌ است دندان های‌ کودکان نیز جرم بگیرند. درصورتی که‌ در بررسی‌های دوره ای دندانپزشک وجود جرم را تشخیص دهد، دندان کودکان هم‌ باید جرم گیری شود. جرم های‌ ایجاد شده روی دندان کودکان نیز مانند بزرگسالان‌ است.
  1. آیا انجام دادن جرم گیری خطر دارد؟

    بیشتر افراد این تصور را دارند‌ که جرم گیری به‌ مینای دندان آسیب زده و باعث پوسیدگی دندان ها شده‌ ولی باید ذکر شود‌ که وجود جرم هایی‌ که روی دندان و لثه ها هستند به بافت دندان ها آسیب جدی وارد می کنند و با تجمع میکروب ها در دهان به تکثیر هم ادامه می دهند. پس وجود جرم در دهان مضر بوده‌ نه‌ از بین بردن جرم ها.
    نکته‌ای که‌ باید بدانید این‌ است‌ که جرم گیری باعث حساس‌ شدن دندان شده و با برخورد کردن نوشیدنی‌های سرد و گرم به‌ آن تیر کشیده و جرم هایی که‌ تا قبل‌ از آن‌ روی دندان بودند، بعنوان عایقی عمل کرده‌ که جلوی حساسیت را گرفته و اگر این لایه جرم از روی دندان از بین برود. منجر به‌ این حالت شده و کاملا طبیعی‌ بوده ولی‌ این حساسیت فقط تا‌ چند روز بعد‌ از انجام جرم گیری وجود دارد. پس نباید نگران‌ این موضوع باشید.

  2. آیا جرم گیری باعث ضعیف شدن و لق شدن دندان‌ می شود؟

    از آنجا که‌ افراد در مورد جرم گیری دندان اطلاعات‌کافی ندارند، بسیار طبیعی‌ است که‌ نظریات اشتباه و شایعه‌ها را در این زمینه باور کنند. یکی‌ از این شایعه ها این‌ است که‌ با انجام عمل جرم گیری بر روی دندان ها آن ها لق خواهند شد. این‌ باور کاملا غلط است‌ زیرا با انجام این‌ عمل به‌ هیچ عنوان دندان لق نمی شود. پس‌ از آن‌ که جرم بر روی دندان می نشیند، اسیدی که‌ از جرم ها بوجود میاید، سبب می شود تا بخشی از قسمت‌های دندان نابود شود و بنابراین دندان لق بنظر بیاید. اما فرد بیمار متوجه این‌ موضوع نخواهد شد و علت آن‌ هم این‌ است که‌ حجم جرم ها به اندازه ایست‌ که دور دندان را احاطه می کند و فرد اصلا حس نمی کند که‌ بخشی از دندانش را از دست داده. ولی پس‌ از آنکه جرم گیری دندان کاملا انجام شد، جرم‌ها از بین می روند و اکنون دیگر جرمی وجود ندارد که فضای از دست رفته میان لثه و دندان را پر کند. بنابراین بسیاری این تصور را دارند‌ که جرم گیری دندان ها را لق می کند. این‌ نظر اصلا صحت ندارد و هیچ توجیه علمی برای‌ آن وجود ندارد.

  3. آیا استفاده از خمیر دندان ضد جرم مفید می باشد؟

    خیر، جرم با مسواک و خمیر دندان پاک نمی شود و برای‌ این منظور از دندانپزشکان باید کمک گرفت، ضمناً خمیر دندان هایی‌که بعنوان ضد جرم معرفی‌ شده اند، دارای مقادیر زیادی‌ از مواد ساینده‌ بوده و فقط رنگ و لکه‌های رسوب نموده بر دندان را که زنگ (Stain) نام دارد، تمیز می کنند و استفاده همیشگی‌ از آن ها توصیه نمی گردد. این خمیر دندان ها، بعلت دارا بودن مواد ساینده زیاد، ایجاد خراش‌های بسیار ظریف بر سطح دندان ها نموده و زمینه‌ را برای تجمع و چسبندگی بیشتر پلاک میکروبی فراهم میاورند. به‌ مرور زمان با خوردن برخی خوراکی ها بر روی دندان ها ایجاد جرم می شود که‌ باید دندان ها جرم گیری شوند، زیرا بصورت لایه‌ی زرد رنگ تشکیل می شوند و اصلا ظاهر خوبی در هنگام لبخند زدن نداشته و شما می توانید درمنزل‌ هم جرم گیری دندان انجام دهید و جرم ها را نابود کنید. انجام جرم گیری با سوزش همراه‌ بوده پس‌حتما باید دهان را ضدعفونی کرده و یک‌ روز درمیان از شوینده‌های قوی استفاده کرد تا از تشکیل شدن مجدد جرم‌ها بر روی دندان جلوگیری‌ شود.

  4. آیا می توان دندان ایمپلنت، لمینیت و کامپوزیت شده را جرم گیری کرد؟

    جرم گیری و سفید کردن دندان‌ها همیشه با هم انجام می شوند. این کارها با هدف برداشتن جرم‌ها و پلاک‌هایی که‌روی لثه یا زیر آن جمع‌ شده‌اند، انجام می شوند. پزشک از یک ابزار دستی با سیستم‌های دیپلر و اولتراسوند توسط EMS مخصوص ایمپلنت‌های دندانی و ونیرهای دندانی بدون احتمال خراب شدن سطح خارجی آنهارا تمیز می کنند.
    اگر شما ایمپلنت دندانی‌ در دهان خود دارید، باید بطور مرتب‌ به دندانپزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید‌ که اطراف آن ها بطور صحیح تمیز شده‌ و از بروز عفونت‌هایی که‌ باعث لق شدن آن ها می شود، پیشگیری‌ شود. ایمپلنت‌ها نیز مانند دندان‌های طبیعی نیاز به‌ توجه ویژه دارند.

  5. آیا پولیشینگ برای دندان مضر است؟

    در انتهای جلسه درمانی در مطب دندانپزشک پس‌ از این‌ که دندان‌ها بطور کامل تمیز و معاینه شدند، دندانپزشک آن ها را پولیش می کند. در این فرایند از خمیردندان‌های دانه‌دار بر روی دستگاه پولیش چرخشی استفاده می شود.
    طبق مقالات چاپ شده‌ در مجله بین‌المللی موارد عملیاتی در بهداشت دندان گفته شده که‌ در حالی‌ که پولیشینگ باعث تمیز شدن دندان‌ها می شود، اما این فرایند صد درصد الزامی و ضروری‌ نیست. پولیشینگ دندان‌ها هیچ مزیتی برای‌ سلامتی ندارند و هیچ تأثیری بر پوسیدگی، سرطان دهان یا بیماری لثه ندارند.
    بیشتر دندانپزشکان انجام پولیشینگ را توصیه می کنند. این بدان معناست‌ که دندانپزشک فقط قسمت‌های لکه‌دار دندان‌ها و نه‌ همه آن ها را درخشان‌تر می کند. این‌ بدان دلیل است‌ که برخی تحقیقات نشان می دهند که پولیشینگ زیاد همه دندان‌ها ممکن‌است باعث ازبین رفتن مینای دندان‌ها شوند. به هر حال، اگر بخواهید دندان‌های خود را پولیش کنید، نباید بیش‌ از دو مرتبه در سال این‌ کار را انجام دهید، زیرا استفاده‌ از خمیر دندان‌های خشن‌تر و دو مرتبه پولیشینگ دندان در سال می تواند باعث آسیب‌دیدگی مینای دندان‌ شود.



مراقبت های بعد از ترمیم دندان

فیلم رضایت بیماران

آیا مایل به همکاری در افتتاح شعبه جدید دندانپزشکی من هستید؟